Τι είναι η κατακράτηση υγρών;
Παράγοντες που επηρεάζουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα
Η κατακράτηση νερού συμβαίνει όταν η περίσσεια υγρών συσσωρεύεται στο σώμα μας και είναι ένα πολύ συνηθισμένο ζήτημα υγείας το οποίο μπορεί να μας ταλαιπωρήσει σε καθημερινή βάση. Η κατακράτηση είναι ένας μη ειδικός όρος που σημαίνει τη συσσώρευση περίσσειας υγρών στους ιστούς του σώματος, ιατρικά γνωστού ως οίδημα. Μπορεί να οφείλεται σε λόγους οι οποίοι συνήθως δεν είναι σοβαροί, αλλά κάποιες φορές μπορεί να αποτελέσει σύμπτωμα σοβαρής ιατρικής κατάστασης όπως η νεφρική νόσος ή η καρδιακή ανεπάρκεια.
“Η κατακράτηση υγρών μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε βαρύτεροι από το κανονικό μας βάρος έως και 3 ολόκληρα κιλά, να μας προκαλέσει φούσκωμα, πρήξιμο και να μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο ευκίνητοι και ενεργοί με άμεση επίπτωση στην ψυχολογία μας.”
1. Τριχοειδή αγγεία:
Ένα υγρό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και οξυγόνο περνά συνεχώς από μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στους περιβάλλοντες ιστούς. Αυτό το υγρό είναι γνωστό ως διάμεσο υγρό. Το ενδιάμεσο υγρό θρέφει τα κύτταρα και τελικά επιστρέφει στα τριχοειδή αγγεία. Η κατακράτηση νερού μπορεί να συμβεί αν αλλάξει η πίεση μέσα στα τριχοειδή αγγεία. Είναι επίσης δυνατή εάν τα τριχοειδή τοιχώματα είναι πολύ διαρρέοντα. Εάν κάτι πάει στραβά με την πίεση ή ο τοίχος γίνεται πολύ διαρρεύσιμος, η περίσσεια υγρού θα απελευθερωθεί στους χώρους μεταξύ των κυψελών, οδηγώντας σε διόγκωση και κατακράτηση νερού.
2. Λεμφικό σύστημα:
Το λεμφικό σύστημα αποστραγγίζει ένα υγρό που ονομάζεται λέμφωμα από τους ιστούς και το αδειάζει πίσω στην κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, εάν απελευθερωθεί πάρα πολύ υγρό στην πρώτη θέση, το λεμφικό σύστημα μπορεί να κατακλυστεί. Δεν είναι σε θέση να επιστρέψει το υγρό αρκετά γρήγορα, και αυτό συσσωρεύεται γύρω από τους ιστούς. Εάν το λεμφικό σύστημα είναι συμφορημένο, ο ρυθμός με τον οποίο επιστρέφει το υγρό στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να αλλάξει, προκαλώντας διόγκωση σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιάς, των αστραγάλων, των ποδιών και των άκρων.
Οι τεχνικές μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση της ροής του λεμφικού υγρού.
3. Καρδιά:
Η κανονική πίεση μέσα στα αιμοφόρα αγγεία διατηρείται εν μέρει από τη δύναμη άντλησης της καρδιάς. Ωστόσο, αν η καρδιά αρχίσει να υπολειτουργεί, θα υπάρξει μια αλλαγή στην αρτηριακή πίεση, η οποία συχνά έχει ως αποτέλεσμα σοβαρή κατακράτηση νερού. Συνήθως, τα πόδια, τα χέρια και οι αστράγαλοι θα διογκωθούν. Το υγρό θα μαζευτεί επίσης στους πνεύμονες, προκαλώντας μακροχρόνιο βήχα ή δυσκολίες στην αναπνοή.
4. Νεφρά:
Το αίμα φιλτράρεται μέσω των νεφρών. Τα απόβλητα, τα υγρά και άλλες ουσίες εξάγονται και διασχίζουν μικροσκοπικά σωληνάρια. Από εκεί, το αίμα αναρροφά οτιδήποτε το σώμα μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει. Τα απορρίμματα εκκρίνονται στα ούρα. Σε περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας, το απόβλητο υλικό, συμπεριλαμβανομένων των υγρών, δεν μπορεί να απομακρυνθεί σωστά από το σώμα, με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών.
5. Καθιστική ζωή:
Η άσκηση βοηθά τις φλέβες των ποδιών να επιστρέφουν αίμα στην καρδιά. Εάν το αίμα δεν κυκλοφορεί αρκετά συχνά, μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύεται στα πόδια, προκαλώντας μεγαλύτερη πίεση στα τριχοειδή αγγεία. Αυτή η υψηλότερη πίεση σημαίνει ότι το υγρό θα αφήσει τα τριχοειδή αγγεία με ταχύτερο ρυθμό. Η άσκηση είναι απαραίτητη για να τονώσει το λεμφικό σύστημα για να εκτελέσει τη λειτουργία του για τη ρύθμιση της υπερχείλισης, φέρνοντας τα υγρά πίσω στην κυκλοφορία του αίματος με ρυθμούς που μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα του σώματος. Πολύ μακρές περίοδοι σωματικής αδράνειας, όπως μια πτήση μακράς διαδρομής, αυξάνουν τον κίνδυνο κατακράτησης νερού.
6. Πρωτεΐνη:
Οι άνθρωποι απαιτούν ένα ορισμένο επίπεδο πρωτεϊνών για αποτελεσματική ισορροπία νερού στο σώμα. Ένα άτομο με σοβαρή ανεπάρκεια πρωτεΐνης μπορεί να δυσκολευτεί να πάρει το νερό από τους ιστούς πίσω στα τριχοειδή αγγεία. Η πρησμένη κοιλία των ανθρώπων που ζουν σε τρίτες χώρες προκαλείται κυρίως από την έλλειψη πρωτεϊνών στη διατροφή τους.
Πώς να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών:
Η αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τον αιτία που την προκαλεί και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Πάντα είναι καλό να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή ειδικό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα θεραπεία ή αλλαγές στην διατροφή σας. Παρακάτω είναι μερικές γενικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατακράτηση υγρών:
Αυξήστε την κατανάλωση νερού
Βοηθά στην ευκολότερη απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα και τη βελτίωση της κυκλοφορίας των υγρών.
Υγιεινή Διατροφή
Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, επεξεργασμένων τροφών και τροφών πλούσιων σε ζάχαρη. Προσθέστε στη διατροφή σας τρόφιμα που περιέχουν κάλιο, όπως μπανάνες, σπανάκι και φασόλια.
Έλεγχος Πίεσης
Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση. Υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επιδεινώσει την κατακράτηση υγρών.
Άσκηση
Ενσωματώστε την άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα. Η άσκηση βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας των υγρών στο σώμα.
Μασάζ
Οι θεραπείες μασάζ και λεμφικής αποσυμφόρησης μπορούν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση και απομάκρυνση των υγρών.
Αποφυγή της πολύωρης ακινησίας
Αν περνάτε πολλή ώρα όρθιοι ή καθιστοί, προσπαθήστε να κάνετε διαλείμματα και να κινείστε.
Ιατρική Συμβουλή:
Σε περιπτώσεις σοβαρής κατακράτησης υγρών, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Ενδέχεται να απαιτηθεί ιατρική παρέμβαση ή φαρμακευτική αγωγή.
Καλό είναι να θυμάστε πως κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες και αντιδρά διαφορετικά σε διάφορες μεθόδους. Επίσης, οι σοβαρές περιπτώσεις κατακράτησης υγρών πρέπει να αντιμετωπίζονται υπό την επίβλεψη ενός ειδικού υγείας.
- 0 Comments
- κατακράτηση